Multicentrum – flexibilná výroba – dizajn a začiatky

Andrej Bielik

Špecializujem sa na komplexné riešenia v strojárenstve a automatizácii. Zastrešujem oblasti vedy a výskumu, financovanie projektov, konštrukciu, dodávky technológií, výrobu aj servis.

11/10/17

V roku 2013 som tradične šiel na výstavu EMO v Hannoveri. Klasická 2-dňová naháňačka po pavilónoch. Niekoľko krát som šiel okolo stroja, ktorý vyzeral ako kozmická loď a na druhý deň mi nedalo a som sa zastavil pozrieť čo to je. Áno, bola to raketa! (alebo prilba zo Star Wars?)

Porta Solutions Multicentrum Porta Solutions Multicentrum

O štyri roky neskôr som sa prechádzal so slovenskými kupcami a majiteľom spoločnosti Mauriziom Portom okolo Lago di Gare pri Brescii v Taliansku a bavili sme sa o histórii stroja a odkiaľ pochádza dizajn. Stroj je komplet vyvíjaný a vyrábaný v spolupráci so zákazníkmi asi od roku 1986! Každý rok dolaďovali detaily, funkcionalitu, konštrukčné chyby až dosiahli majstrovstvo. Asi pred desiatimi rokmi spravili update konceptu, ale poriadny predaj začal paradoxne až počas krízy 2009-10, odkedy dodali viac ako 100 strojov v sériovej výrobe.

V roku 2003 Maurizio oslovil poprednu dizajnovu kancelariu, ale cena ponuky ho trošku zaskočila a tak vybehol na strednú školu priemyselného dizajnu a dvaja 18-19 rocni chalani mu navrhli sucasny koncept. Inšpiráciou im bol vtedy ešte koncept BMW i8 a nie Hviezdne vojny :). Len to neposielajte chlapcom do BMW. Podobnosť je čisto náhodná 🙂 Zaujímavé je, že aj sklolaminátové kryty stroja sa otvoria za pár sekúnd a je prístup ku všetkému v stroji.

Multicenrum prinieslo revolúciu v produktivite. Porta Solutions budovalo od 50tych rokoch transferové stroje s taktom výroby povedzme 1-10 sekúnd. Neuveriteľne produktívne mašiny. Avšak takýto stroj sa dizajnoval/vyrábal okolo súčiastky. Mal 10-30 vretien a staníc a ak bolo treba modifikovať výrobu, tak to trvalo aj 1-3 dni.

Multicentrum je možné programovať ako 3-4 osé obrábacie centrum. Je však brutálne rýchle a tuhé. Po prepočte vyrába asi ako 4,30 dvojpaletového horizontálneho centra (skutočný test tých istých výrobkov s 3 novými japonskými horizontkami naraz v jednej firme s tým istým náradím). V ďalších článkoch popíšem návratnosť, benefity a ako je možné prestaviť stroj na nový typ výroby už za pár minút nasadením množstva užívateľských detailov a technických vychytávok fungujúcich takmer nebadateľne.

Ostatne pozrite si sami zostrihané zrovnávacie video.

Pre Porta Solutions, ktorá sa zaoberala zakázkovou výrobou 4-6 transferových strojov ročne bolo Multicentrum revolúciou. Zo začiatku vyrábali aj na sklad, avšak teraz aj keď ho vyrábajú už sériovo a odložili všetko ostatné, produkujú zatiaľ 2ks mesačne a čakacie doby sa predlžujú, ale chystajú sa otvárať montáž paradoxne aj v Nemecku a USA (kde majú druhú prevádzku a vyrábajú kooperačne transferové stroje). Strojársky a precíznosťou sa jedná o absolútnu špičku, takže nechcú nič urýchlovať na úkor kvality. Mnohí zákazníci vyrábajú podľa konceptu World Class Manufacturing. Samozrejmosťou je teleservis, preventívne prehliadky a vôbec komplexná podpora.

Maurizio v súčasnosti prednáša po celom svete, píše knihy o Flexibilnej produktivite a v Taliansku patrí medzi lídrov v Industry 4.O o čom svedčia články v ekonomických a strojárenských časopisov (vrátane Forbes a popredných novín).

Ak by Vás jeho knihy a myšlienky zaujali, napíšte mi a pošlem anglickú verziu. Na slovenskom preklade práve pracujeme.

Web Maurizio Porta: http://www.flexibleproduction.com

Kontaktujte nás


Ako dotknutá osoba týmto udeľujem súhlas prevádzkovateľovi, BOST – stroje, s. r. o., so sídlom Súvoz 1/1594, 911 01 Trenčín, IČO: 47 583 690, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Trenčín, Oddiel: Sro, Vložka č.: 30317/R, e-mail: dobias@bost.sk, telefón: 0907 720 678 (ďalej len „Prevádzkovateľ), so spracúvaním svojich osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, e-mailová adresa a telefónne číslo, na účel priameho marketingu a propagácie výrobkov a služieb Prevádzkovateľa.

Čestne vyhlasujem, že mám viac ako 16 rokov.

Som si vedomá/ý, že poskytnutie osobných údajov, ako aj udelenie súhlasu s ich spracúvaním je dobrovoľné. Súhlas môžem kedykoľvek odvolať zaslaním písomného odvolania súhlasu na adresu Prevádzkovateľa alebo e-mailovú adresu Prevádzkovateľa. Prevádzkovateľ ma informoval v súlade s GDPR (viac TU)

SúhlasímNesúhlasím

Kontakty

Image Block

Ing. Emil Dobiáš

konateľ,
predaj strojov

dobias@bost.sk +421 907 720 678 +421 32 7417 313

Image Block

Ing. Andrej Bielik

prokurista,
predaj strojov

abielik@bost.sk +421 907 414 389 +421 32 7417 300